Inici > Que la voràgine no ens succioni

Que la voràgine no ens succioni

El 2006, una pacient del Regne Unit que per casualitat tenia formació en medicina es va veure arrossegada per la marea de l’Herceptin. L’any anterior li havien diagnosticat un càncer de mama HER2 positiu.

«Abans de rebre el diagnòstic, sabia poc sobre el tractament modern del càncer de mama i, igual que moltes pacients, vaig consultar a Internet. El lloc web de l’organització Breast Cancer Care duia a terme una campanya perquè totes les dones HER2 positives tinguessin accés a l’Herceptin, i m’hi vaig inscriure, ja que senzillament no podia entendre, segons la informació disponible en el lloc web i en els mitjans, com es podia negar un medicament tan eficaç a dones que, si presentaven una recidiva, el rebrien de totes maneres… Vaig començar a pensar que si no rebia aquest fàrmac tindria molt poques possibilitats de sobreviure al meu càncer! Periodistes del diari The Sun també es van posar en contacte amb mi, ja que donaven suport a la campanya d’Herceptin i els interessava el meu cas, com a metgessa i com a “víctima del càncer”.

En acabar la quimioteràpia, vaig analitzar el tractament amb l’Herceptin amb el meu oncòleg. Va expressar la seva preocupació sobre els efectes cardíacs a llarg termini que havien sorgit en alguns estudis però que havien rebut escassa atenció al lloc web i en els mitjans, especialment si es considerava que el fàrmac s’estava administrant a dones que, d’altra banda, eren sanes. A més, l’anàlisi més acurada del “benefici del 50%”, que havia estat molt citat i que havia quedat gravat al meu cap, en realitat, al meu entendre, es traduïa en un benefici del 4% al 5%… que és igual al risc cardíac! Per tant, vaig optar per no rebre el fàrmac i no me’n penediré encara que el meu tumor reaparegui.

Aquesta història il·lustra com (fins i tot) una dona amb formació mèdica i normalment racional és vulnerable quan li diagnostiquen una malaltia potencialment mortal. […] Gran part de la informació entorn de l’ús de l’Herceptin en el càncer de mama en estadi inicial va ser una campanya de promoció generada artificialment a so de bombo i platerets pels mitjans i la indústria, i alimentada per casos individuals com el meu».

Cooper J. Herceptin (resposta ràpida). BMJ. Publicat el 29 de novembre de 2006 a: www.bmj.com.